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This is a practical guide to help understand how 
structures of special architectural, historical, 
archaeological, artistic, cultural, scientific, 
social or technical interest are protected under 
planning law. This leaflet is not a definitive 
legal interpretation of planning law. For further 
information, you should consult your local 
planning authority (city or county council).
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1. What laws are there in relation 
to the preservation of historic 
buildings? 
The law regarding this subject is set out 
in the Planning and Development Act 
2000, as amended, and the Planning 
and Development Regulations 2001, 
as amended. This legislation includes 
provisions for preserving protected 
structures and structures in architectural 
conservation areas (see Question 11 below). 
Other historic structures may also be 
protected under the National Monuments 
Acts 1930 - 2004. Further guidance on the 
preservation of historic buildings is provided 
in the ‘Architectural Heritage Protection 
– Guidelines for Planning Authorities, 
2011’, published by the Department of Arts, 
Heritage and the Gaeltacht. 

2. What is a protected structure? 
A protected structure is a structure or part 
of a structure that a planning authority 
considers is of special interest from an 
architectural, historical, archaeological, 
artistic, cultural, scientific, social or technical 
point of view. 

Details of protected structures are entered 
by a planning authority in a Record of 
Protected Structures (RPS), which forms 
part of the development plan. The RPS is 
usually recorded in list and map form and 
is normally included as an appendix to the 
development plan.  If you are an owner and/
or occupier of a protected structure, you are 
legally obliged to ensure that no damage is 
caused to the structure. 

This obligation applies from the time you, as 
an owner/occupier, are notified of a proposal 
to include the structure in the RPS (at which 
time the structure becomes a ‘proposed 
protected structure’). 

The State also maintains a National 
Inventory of Architectural Heritage (NIAH). 
This is a central database for post 1700 
architectural heritage. The structures 
listed in the NIAH do not have statutory 
protection. However, the guidelines referred 
to in Question 1 above indicate that, where 
an NIAH survey has been carried out, 
those structures which have been given a 
rating of international, national or regional 
importance will be recommended by the 
Minister for Housing, Local Government 
and Heritage to the planning authority for 
inclusion on the RPS. 

3. What parts of a protected 
structure must be preserved? 
The obligation to preserve a protected 
structure applies initially to all parts of 
the structure. This includes its interior, 
all of the land around it, and any other 
structures on that land and their interiors. 
The obligation also applies to any exterior 
or interior fixtures and fittings of a protected 
structure, or of any structure on land 
within its curtilage (this means any land or 
outbuildings which are/were used for the 
purposes of the structure).

https://www.opr.ie/wp-content/uploads/2019/08/2011-Architectural-Heritage-Protection-1.pdf
https://www.opr.ie/wp-content/uploads/2019/08/2011-Architectural-Heritage-Protection-1.pdf
https://www.opr.ie/wp-content/uploads/2019/08/2011-Architectural-Heritage-Protection-1.pdf
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There is a mechanism to check if minor 
works can be undertaken on or in a 
protected structure. This process is known 
as a Section 571  declaration (see Questions 
6 and 7 below). Where such a declaration is 
sought, the planning authority can clarify 
which, if any, parts of the structure or its 
surrounding curtilage are not of special 
architectural, historical, archaeological, 
artistic, cultural, scientific, social or technical 
interest, and therefore do not require special 
protection. 

Should the declaration confirm that any 
interior or exterior features are not part of 
the protected structure status, then planning 
exemptions in accordance with the Planning 
and Development Act 2000, as amended,  
and the Planning and Development 
Regulations 2001, as amended will apply  
to these features 2.  

4. How does a structure become 
a protected structure? 
A structure becomes protected when it 
is included in the RPS compiled by the 
planning authority and adopted as part of 
its development plan. You should check 
with your planning authority to find out 
if a structure is protected or proposed for 
protection. 

1 Section 57 of the Planning and Development 
Act 2000, as amended.

2 Refer to Question 6 below.

Planning authorities must follow certain 
procedures when they propose to record a 
structure as protected. These procedures 
involve notifying owners and occupiers of 
the structure and other certain interested 
bodies of the proposal. 

The planning authority must also notify the 
public by publishing an advertisement in a 
newspaper circulating in the locality. The 
owner and/or occupier of the structure, 
along with any member of the public, is 
entitled to make comments on the planning 
authority’s proposal. These comments 
are considered before the planning 
authority’s elected members (locally elected 
councillors) decide whether the structure 
should become protected. The same process 
applies to structures proposed for deletion 
from the RPS. Structures are added or 
deleted to the development plan on an  
on-going basis.

5. What obligations fall on 
owners and occupiers to ensure 
the preservation of protected 
structures? 
If you are an owner and/or occupier of a 
protected structure you must ensure that 
the structure or any element of it is not 
endangered. Endangering a structure can 
mean either directly or indirectly damaging 
any element of the structure or neglecting 
the structure to the extent that it is damaged. 
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6. Can I carry out development 
to a protected structure without 
planning permission? 
Under planning law, minor works to 
structures do not normally require planning 
permission. These works are known as 
exempted development. However, in the 
case of a protected structure, planning 
permission may be required for minor works, 
unless the planning authority decides that 
the works would not affect the character of 
the structure or any element of the structure 
that contributes to its special interest. 

The planning authority advises whether they 
consider planning permission is necessary 
in a particular case through the Section 5 
and Section 57 declaration processes. The 

Section 57 declaration process is described 
in Question 3 above.

Anyone may seek a Section 5 declaration 
from a planning authority if they want to 
establish if a specific development requires 
planning permission. An owner and/or 
occupier of a protected structure may seek 
a Section 57 declaration from a planning 
authority regarding the type of works which 
would or would not materially (significantly) 
affect the character of the structure (see 
Question 7 below), and which would or 
would not require planning permission. In 
the case of structures where the decorative 
condition is of special interest, planning 
permission could be required for interior 
decorating such as plastering or painting. 
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7. How does an owner or 
occupier know which works 
require planning permission? 
An owner or occupier of a protected 
structure may request the planning authority 
to issue a declaration under Section 57 
regarding the structure and its curtilage (the 
surrounding land or outbuildings which are/
were used for the purpose of the structure). 

This will indicate the types of works that 
can be carried out without affecting the 
character of the protected structure or any 
element of it which contributes to its special 
architectural, historical, archaeological, 
artistic, cultural, scientific, social and 
technical interest, and those which cannot. 
Works which are normally regarded as 
exempted development and which do not 
affect the character of the structure do not 
require planning permission. 

A declaration under Section 57 is issued 
to the owner or occupant of a protected 
structure free of charge on application. 
Your local planning authority will issue this 
declaration within 12 weeks of receiving a 
request. It will be necessary for an official of 
the planning authority to carry out a detailed 
inspection of the structure. The applicant for 
a declaration under Section 57 may be asked 
to state the extent of the property in their 
control, and to submit a drawing or map 
outlining its extent. Although the declaration 
is available to be inspected at the office of 
the planning authority, no information of 

a sensitive nature will be included in the 
publicly available record. 

Alternatively, anyone who wishes to query 
whether a specific development (e.g. works 
such as roof works, or window repairs to a 
protected structure, or a structure within an 
architectural conservation area or change of 
use) requires planning permission may apply 
to the planning authority for a declaration on 
development and exempted development 
under Section 5. 

The applicant must describe in writing 
the nature of the query on which a 
declaration on development and exempted 
development is sought. They must also 
include any other relevant information 
required by the planning authority (such 
as a site location map) and the appropriate 
fee. The planning authority will issue the 
declaration within four weeks of receiving  
a request. 

In both cases, if the applicant disagrees with 
the planning authority on whether planning 
permission is needed, the applicant can 
refer the decision of the planning authority 
to An Bord Pleanála (the Board) on payment 
of the appropriate fee. The decision must 
be referred to the Board for review within 
four weeks of the decision of the planning 
authority.
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8. How does an owner or an 
occupier apply for planning 
permission to carry out works to 
a protected structure? 
A planning application involving a protected 
structure is made in the same way as any 
other planning application (see Planning 
Leaflet 4 – “A Guide to Making a Planning 
Application”). However, because of the 
sensitivity of most protected structures, a 
planning application for works to a protected 
structure is generally more detailed. 

The relevant newspaper and site notice 
for the planning application must indicate 
that the application relates to a protected 

structure. Additional information, including 
plans and documentation, on how the 
proposed development would affect the 
character of the protected structure must be 
submitted with the application. The planning 
authority notifies other interested bodies, 
including the Heritage Council and An Taisce, 
before making a decision on the planning 
application. 

It may be advisable to check with your 
planning authority in advance of applying for 
permission for development to make sure 
that your application is complete. 
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9. Are there any measures to 
assist owners and occupiers to 
preserve a historic structure? 
Yes. There are two schemes, which are 
funded by the Department of Housing, Local 
Government and Heritage. The Historic 
Structures Fund and the Built Heritage 
Investment Scheme. Applications can 
only be made via your local authority with 
applications accepted by local authorities  
up to the end of January each year.

Full details of the schemes are available from 
your local authority. 

10. Do planning authorities have 
special powers in relation to 
protected structures? 
Yes. A planning authority may:

• require an owner or an occupier of a 
protected structure to carry out works if 
it considers that the structure is or may 
become endangered. Where a planning 
authority requires works to be carried 
out to prevent a protected structure from 
becoming or continuing to be endangered, 
the owner or occupier may qualify for 
financial assistance from the planning 
authority; 

• require an owner or an occupier of a 
protected structure to carry out works 
if it considers that the character of 
the structure ought to be restored. 
The planning authority will in certain 
circumstances pay the reasonable 
expenses of carrying out the works 
required; and

• acquire, by agreement or compulsorily, 
a protected structure if it considers 
that this is desirable or necessary to 
protect the structure. Where a planning 
authority acquires a protected structure 
compulsorily, compensation equal to the 
value of the structure may be payable. 

11. What is an architectural 
conservation area? 
An architectural conservation area is a place, 
area, group of structures or townscape which 
is either of special architectural, historical, 
archaeological, artistic, cultural, scientific, 
social or technical interest in its own rights, 
or which contributes to the appreciation of 
protected structures. 

This could include, for example, a terrace of 
houses, buildings surrounding a square, or 
any group of buildings which together give  
a special character to an area. 

In a rural setting, an architectural 
conservation area could include a group 
of structures associated with a mill or with 
a country house estate. An architectural 
conservation area could also include 
protected structures.

Planning authorities may designate an area 
as an architectural conservation area in 
their development plans to ensure that its 
character is preserved. 

To designate an area as an architectural 
conservation area, a variation to the 
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development plan is required. This includes 
a public consultation process and the elected 
members of the local authority (councillors) 
ultimately decide on whether the proposed 
architectural conservation area should 
be included. Planning permission would 
normally be required before works can be 
carried out to the exterior of a structure in an 
architectural conservation area. 

A planning application involving a structure 
in an architectural conservation area is 
generally made in the same way as any other 
planning application. Additional information 

on how the proposed development would 
affect the character of that area must be 
submitted with the application. The planning 
authority notifies other interested bodies, 
including the Heritage Council and An Taisce, 
before making a decision on the application. 

It may be advisable to check with your 
planning authority in advance of applying 
for permission for development within an 
architectural conservation area to make sure 
that your application is complete. 
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12. Are there penalties for causing 
damage to protected structures? 
Yes. Any person who damages a protected 
structure or proposed protected structure 
commits an offence. If found guilty, a person 
could be liable for a significant fine and/or a 
term of imprisonment. It is also an offence to 
undertake any work to a protected structure 
without planning permission, if it is required.

13. Where can I get further 
information? 
The law governing protected structures is  
set out in the Planning and Development  
Act 2000, as amended and the Planning  
and Development Regulations 2001, as 
amended. You can purchase these from  
the Government Publications Sales  
Office, telephone (01) 6476834 or at 
publications@opw.ie  or download them  
for free from the Department of Housing, 
Local Government and Heritage’s website 
www.gov.ie/housing. Legislation is also 
available to view and download from:  
www.irishstatutebook.ie.

Guidelines on architectural heritage 
protection have been published and are 
available at www.gov.ie/housing and from 
the Government Publications Office. In 
addition a series of illustrated booklets 
known as the “Advice Series” was published 
by Government in 2015 in an effort to 
guide owners and others responsible for 
historic structures on how best to repair 
and maintain their properties.  The booklets 
cover the following topics: 

• “Thatch – A Guide to the Repair of Thatched 
Roofs”

• “Paving – The Conservation of Historic 
Ground Surfaces”

• “Access – Improving the Accessibility of 
Historic Buildings and Places”

• “Bricks – A Guide to the Repair of Historic 
Brickwork”

• “Conservation of Places of Worship”
• “Energy Efficiency in Traditional Buildings”
• “Iron – The Repair of Wrought and Cast 

Ironwork”
• “Maintenance – A Guide to the Care of 

Older Buildings”
• “Roofs – A Guide to the Repair of Historic 

Roofs”
• “Ruins – The Conservation and Repair of 

Masonry Ruins”
• “Windows – A Guide to the Repair of 

Historic Windows”.
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